Close .cross_0{fill:none;stroke-miterlimit:10}
Contact us

Le William Condominiums

Montreal, QC
Client
1845 William General Partners
Cost of construction
$44M
Area
180,000 ft² (16,723 m²)
Year of construction
2013
Contractor
Quorum
Photos: Stéphane Brügger
During the renovation of this factory building into 17 residential lofts, its architectural past and industrial flavour of 1895 were formally maintained.
Condominiums Le William
Condominiums Le William
Condominiums Le William

Condominiums Le William

Its volumes, openings, brick façades and details were preserved, while its adjacent new construction repectfully mimics a similar aesthetic. It uses appropriate brick, echoing the original building's vertical façade and proportion of fenestration. Two floors of underground parking were created along with the new complexe's 161 condominium units and 15 townhouses.

With a concern for implementing sustainable practices, including a reduced heat island effect in an urban setting, particular importance was given to inserting a green space. A central courtyard  garden is accessible to everyone and visible from the staggered balconies that enliven the new façades.

Condominiums Le William
Condominiums Le William
Condominiums Le William

Condominiums Le William