Close .cross_0{fill:none;stroke-miterlimit:10}
Contact us

How do you design a low-maintenance, energy efficient building that serves complex functional requirements?

Montreal, QC
Client
City of Montreal
Area
41,883 ft² ( 1,186 m² )
Year of construction
2013
Photos: Stéphane Brügger
LEED Gold Certification

The Goal:

To design a modern and efficient fire station facility that serves complex functional requirements while also achieving one of the highest standards in sustainable design.  

The Process: 

Fire Station 59, located in the West End of the Island of Montreal, is designed to accommodate a series of complex organizational and functional requirements. The City of Montreal required a new and modern facility that included living quarters and flexible workspaces for the first responders, multiple apparatus bays for large rescue vehicles, and ample, efficient circulation space throughout.  

Figurr worked with multiple city agencies and stakeholders to develop the project requirements. The facility is very efficient, as it is designed in triplicate to accommodate three concurrent team shifts. In addition to satisfying the functional requirements of a bustling fire station, the client needed the building and surrounding facility to be low maintenance. The highly responsive design ensures that the firefighters can focus on daily operations, training, and rescue. The physical arrangement allows for a minimal response time for the firefighters to reach their trucks. 

One of the other main objectives of the project was to achieve LEED Gold certification. Fire Station 59 is one of the first buildings of its kind in Montreal to accomplish this, making it a uniquely sustainable and energy-efficient facility. It fully integrates natural systems, including creative reuse of salvaged materials, incorporating a greywater treatment system, and promoting sustainable rainwater harvesting practices. It is also supplemented by a ground source heat pump that provides greater temperature stability and increases heating and cooling performances across a wide range of climatic conditions.  

The Impact: 

The fire station embodies an innovative solution-led architectural approach through which the design team could ensure the compatibility of functional, sustainable, and aesthetic challenging demands. The building is at the centre of a burgeoning new community residential development. 



Related projects